שאלות ותשובות

  • מדוע כל כך קשה לשמור על זוגיות טובה

    במפגש הזוגי, בני הזוגי מביאים לא רק את עצמם אלא את כל טווח החוויות שאספו במשך השנים במשפחות המוצא, בקשרים עם אחיהם ואחיותיהם, בקשרים עם חברים בתקופת הילדות והבגרות המוקדמת ופעמים רבות חוויות ומטען מעם בני זוג קודמים.

    כל אחד ואחת מביא סיפור חיים שלם, הרגלים, דפוסי התנהגות, זכרונות טובים וזכרונות פחות טובים. בתחילת הקשר ישנן פנטזיות  ביחס לבן/בת הזוג וביחס לזוגיות שפעמים רבות לא מתממשת. הציפיות הללו יוצרות מצבים של תסכול אכזבה ומרירות ופעמים רבות המשך הקשר לא דומה בכלל לתחילתו.

    רוב הזוגות הופכים להורים לילדים ותהליך הקמת המשפחה וההתמודדויות הולכות  והופכות למורכבות יותר ויותר. זוגיות שמתקשה להסתגל לשינויים, זוגיות  שגוררת תסכולים מאבקים ואכזבה מוצאת עצמה עצמה נסדקת יותר ויותר. בני הזוג מתרחקים ו/או נאבקים זה בזה וצוברים כעסים הולכים וגדלים.

    הסיבות למאבקים בין בני זוג  רבות מאד. הם בדרך כלל קשורים ליחסים מוקדמים של כל אחד ואחת מבני הזוג. יחסים אלו מתחילים מינקות עם הורינו. למודל הזוגי ולמסרים שחווינו כילדים כמו גם יחסינו עם אחינו וכו'. מסע החיים האישי של כל אחד ואחד טומן בחובו לא מעט התמודדויות . אופן ההתמודדות עם מצבים מורכבים במשך השנים עולה ונחשף גם באתגרים שהזוגיות מציבה לנו. בני זוג שמגיעים עם מטען משמעותי של הצלחה אל מול משברים שונים עשויים להתבגר על משברים זוגיים ובני זוג שלא למדו כיצד לנהל משבר ולצאת ממנו בהצלחה עשויים להגיע למשבר חריף וגם לגירושים.

    מניסיוני אני לומד שהטיפול הזוגי הוא לעיתים תחנה משמעותית בהתמודדות:  חיבור החלקים שנפרדו מילוי הסדקים שנפערו והמשך המסע הזוגי ממקום טוב יותר ונכון יותר.

    אני מזמין אתכם לחשוב על כך שזוגיות אמורה להוות מקום לתמיכה וכוח ועשויה להוות  מנוף אדיר להתפתחות והתקדמות בחיים. כל זה קורה כאשר קיימים ויסותים ואיזונים בקשר. קיימת יכולת להכיל ולקבל את השונות של בן הזוג. מתאפשרת מחילה והכרה בחוסר השלמות שלנו ושל בן הזוג שלנו ומתקיימת משיכה ואינטימיות לאורך שנים.



  • "מאיפה התחלנו ולא הגענו.." מדוע זוגות מגיעים למצב משברי ?

    ברוב המקרים מתחיל הקשר הזוגי עם אהבה ופנטזיה לעתיד מאושר ו...לא מעט נקודות עיוורות. רובינו בתחילת הקשר נוטים לא לראות הבטים מסויימים  אשר מפריעים לפנטזיה להתקיים וכן  ישנם גם לא מעט דברים שלוקח לנו זמן לראות כמו למשל את ה"חבילה" שכל אחד מביא מהבית ומקשרים קודמים. הזמן שחולף מתחילת הקשר ומציאות החיים מחייבת אותנו לפקוח עיניים, להתבגר בקשר ולראות את אותם חלקים שהעדפנו להכחיש ובדרך זו או אחרת להתמודד עמם. 

    זוגיות שמתקדמת למגורים משותפים, נישואים והורות היא באופן טבעי זוגיות שמאותגרת כל פעם מחדש. ישנם זוגות שמפתחים מנגנונים גמישים אשר עוזרים להם מול הדילמות שעולות. ישנם זוגות שתוך כדי העמקת הקשר הזוגי לומדים לעשות את זה ברמה אישית וברמה זוגית ומגיעים לרמה מסוימת של איזון, עם מצבי סיפוק והנאה בקשר לעומת רגעי תסכול ואכזבה. זה דורש בגרות, כנות ודיאלוג מתמיד. 

    מצד שני לא מעט זוגות מתקשים לנהל דיאלוג בונה ופורה. דיאלוג שמבוסס על כבוד לצרכים שלי ושל האחר. דיאלוג שיש בו אמירה ברורה לגבי צרכים ורצונות ובמקביל יכולת לגמישות והתפשרות. זוגות כאלו זקוקים לטיפול.  

    החיים המודרנים עמוסים מאד, דורשניים (עבודה, קריירה, הורות התמודדות עם משפחות המוצא) וזוגות רבים מוצאים את עצמם מוותרים על רגעי הביחד בו מתקיים דיאלוג בוגר דרכו ניתן לצלוח רגעי אכזבה ותסכול. עם הזמן נוצרים סדקים בזוגיות שנפערים לשברים הולכים וגדלים (במיוחד עם במקביל לשגרת החיים, ישנם משברים ספציפיים כמו אובדן, מחלה, בגידה, פיטורין וכו') אשר פוגעים מאד באיכות החיים הזוגית והאישית ומובילים לעיתים אף לפירוק הקשר.


  • עוד על מה עושים בטיפול זוגי?

    הטיפול הזוגי בא לעזור לזוגות לשפר את איכות החיים האישית והזוגית שלהם. בטיפול הזוגי אנו מפנים זמן ומרחב לדיאלוג, להתבוננות על החיים שלנו ועל הזוגיות מנקודות מבט נוספות וחדשות. אנו מטפחים ומחזקים את השימוש ביכולות הקיימות בכולנו: יכולות חשיבתיות, רגשיות ורוחניות תוך כדי הרחבת ההבנה, המודעות והכרות עם חיינו. כל זה כדי לפתח דרכי התמודדות יעילים יותר עם מצבים אישים וזוגיים מורכבים. 

  • מהי זוגיות טובה

    היכולת להיות גם ביחד וגם לחוד .לדעת איך להתקרב ואיך לאפשר מרחב

    יכולת לתת ולהתמסר מבלי לבטל את עצמי . 

    יכולת לווסת מתחים אישים וזוגיים. 

    הכרה בעובדה שאנו מהווים מקור להשלכות של בן הזוג שלנו עד גבול מסויים. 

    יכולת לשמור על עצמי ועל בן הזוג תוך ויסות ואיזון משאבים רגשיים חשיבתיים וכלכליים

    זוגיות טובה היא זוגיות ששני בני הזוג עסוקים לא רק בקריירה\ בגידול הילדים ובהגשמה אישית עצמית ,זוגיות טובה היא זוגיות שבני הזוג משקיעים בזוגיות שלהם  מתוך רצון אמיתי וכנה לחיות טוב ונכון אחד עם השני.


  • הקושי לעשות את הצעד הראשון

    לעיתים ישנם מצבים בהם בני הזוג ירגישו צורך לפנות לטיפול זוגי אבל יתקשו לעשות את הצעד הראשון: לטלפן ולתאם פגישה .ישנם לכך סיבות רבות: עצם הכרה שהבעיה היא זוגית ולא רק של בן זו אחד,חשש מחשיפה כנה של היחסים בנוכחות אדם אחר – המטפל. חשש שאולי הטיפול לא יעזור ואז מה..? וכו')  ובדומה לכך עשוי להיות  מצב בו  אחד מבני הזוג חושב שטיפול זוגי יכול לעזור ובן הזוג השני לא מעוניין בטיפול.

    במצבים אלו אני מציע לעשות שיחת טלפון מקדימה בה אוכל לעזור ולחשוב ביחד איך להתחיל את התהליך .

     אפשרות נוספת היא שבמצבים בהם רק אחד מבני הזוג מעוניין להיפגש ולא יודע איך לגרום לבן /בת הזוג להגיע לטיפול במצב זה אפשר להגיע לפגישה אחת ולחשוב ביחד איך אפשר להניע את התהליך הזוגי .

    וישנם גם מצבים בהם מקיימים טיפול זוגי בנוכחות רק אחד מבני הזוג. מצבים יחודיים אלו עשוים לעזור מאד כאשר המפגשים ממוקדים בזוגיות למרות שרק אחד מבני הזוג מגיע למפגש.


  • מצבי פרידה וגירושים

    לעיתים, הצורך של בני זוג המגיעים לטיפול היא לחזק את הזוגיות שלהם ולחיות טוב יותר בתוכה אך לעיתים במצבים בהם בני הזוג מרגישים חוסר יכולת ו/או רצון להמשיך, אני נמצא עמם בתהליכי סיום הקשר מתוך ניסיון ללמוד ולהסכים על פרידה שתעזור בהמשך החיים להתמודד עם המורכבות של יחסי הורים גרושים על כל הכרוך בכך. 

    זוגות שמתגרשים עם ילדים ממשיכים בקשר שגם בו צריך לדעת להתנהל באופן מיטיב ומועיל. לאיכות הקשר אחרי הגירושין יש השפעות עצומות על איכות החיים של ההורים וכמובן של ילדיהם.


  • זוגות פרק ב'

    נישואים שניים בחברה שלנו היא עובדה מוכרת וידועה. הציפיות מנישואים אלו, הם גבוהות מאד. לעיתים נוצרת אשליה שאם עברתי פרק  א'  אני בטח יודע/ת כיצד להתנהל בפרק ב'. כל זה, לעיתים מתנגש עם מציאות מורכבת: עם חוויות עבר מפרק א' שלא עובדו כראוי, עם הילדים שלו עם הילדים שלה. עם הילדים החדשים שלנו. עם נושאים כספיים, אירועים משפחתיים ואין ספור מורכבויות. בזוגות שהם פרק ב' נרחיב את ההבנה שלנו ביחס לעבר ונלמד לחיות טוב יותר עם המציאות העכשווית שלמרות מורכבותה היא מקור בעל ערך רב להתפתחות יצירתיות והתקדמות בהיבטים זוגיים ואישיים. 

  • מדוע כל כך מורכב לשמור על זוגיות טובה?

    במפגש הזוגי, בני הזוג מביאים לא רק את עצמם אלא את כל טווח החוויות שאספו במשך השנים במשפחות המוצא, בקשרים עם אחיהם ואחיותיהם, בקשרים עם חברים בתקופת הילדות והבגרות המוקדמת ובקשרים עם בני זוג קודמים.

    כל אחד ואחת מביא עימו לקשר הזוגי סיפור חיים שלם, הרגלים, דפוסי התנהגות, וזכרונות טובים יותר וטובים פחות. בתחילת הקשר ישנן פנטזיות  ביחס לבן/בת הזוג וביחס לזוגיות, שפעמים רבות אינן מתממשות. כל אלה יוצרים מצבים של תסכול, אכזבה ומרירות ופעמים רבות המשך הקשר לא דומה כלל לתחילתו.

    תהליך הקמת משפחה והפיכת היחידה הזוגית גם ליחידה הורית כרוך בהתמודדויות ההולכות והופכות למורכבות יותר. זוגיות המתקשה להסתגל לשינויים, כזו הגוררת תסכולים מאבקים ואכזבה מוצאת עצמה עצמה נסדקת עוד ועוד. נצברים כעסים ועלולה להייווצר התרחקות.

    הסיבות למאבקים בין בני זוג רבות מאד. הן בדרך כלל קשורות ליחסים מוקדמים של כל אחד ואחת מבני הזוג. יחסים אלו מתחילים מינקות מן הקשרים עם דמויות הוריות משמעותיות ומהקשר הזוגי הראשון לו נחשפנו, שהוא לרוב הקשר בין הורינו.  אופן ההתמודדות האישי של כל אחד מבני הזוג עם מצבים מורכבים עולה ונחשף גם באתגרים שהזוגיות מציבה לנו. בני זוג שמגיעים עם מטען משמעותי של הצלחה אל מול משברים שונים עשויים להתגבר על משברים זוגיים, ואילו בני זוג שלא למדו כיצד לנהל משבר ולצאת ממנו בהצלחה עשויים להגיע למשבר חריף ואף לגירושים.

    מניסיוני אני לומד שהטיפול הזוגי הוא לעיתים תחנה משמעותית בהתמודדות:  חיבור החלקים שנפרדו, מילוי הסדקים שנפערו והמשך המסע הזוגי ממקום מותאם ומדויק יותר לצרכי הזוג.

    אני מזמין אתכם לחשוב על כך שזוגיות אמורה להוות מקום לתמיכה וכוח ועשויה להוות  מנוף אדיר להתפתחות והתקדמות בחיים. כל זה קורה כאשר קיימים וסתים ואיזונים בקשר וכשקיימת יכולת להכיל ולקבל את השונות של בן הזוג. בזוגיות טובה דיה מתאפשרת מחילה והכרה בחוסר השלמות שלנו ושל בן הזוג שלנו, ומתקיימוות משיכה ואינטימיות לאורך שנים.



  • "מאיפה התחלנו ולאן הגענו.." מדוע זוגות מגיעים למצב משברי ?

    ברוב המקרים מתחיל הקשר הזוגי עם אהבה ופנטזיה לעתיד מאושר ו...לא מעט נקודות עיוורות. רובינו בתחילת הקשר נוטים להשמיט הבטים מסויימים בבן/בת הזוג,  אשר מפריעים לפנטזיה להתקיים, ולחלופין, מעצם ההכרות הטרייה, עדיין לא נחשפים לתכונות ומאפיינים אשר עלולים להפריע לנו בהמשך הקשר.  הזמן שחולף מתחילת הקשר והרחבת טווח ההתמודדויות שהמציאות מזמנת לנו, מחייבים אותנו לפקוח עיניים, ולהביט נכוחה באותם חלקים שהעדפנו להכחיש. זוגיות המתקדמת למגורים משותפים, נישואים והורות היא באופן טבעי זוגיות המאותגרת בכל פעם מחדש. ישנם זוגות המפתחים מנגנונים גמישים אשר מסייעים להם בהתמודדות עם דילמות שעולות. הם מצליחים להגיע לאיזון בקשר בו הסך הכללי של מצבי סיפוק והנאה גבוה מרגעי התסכול והאכזבה. כל זה דורש בגרות, כנות ודיאלוג מתמיד. 

    זוגות אחרים מתקשים לנהל דיאלוג בונה ופורה,  כזה המבוסס על כבוד לצרכי בן/בת הזוג. בזוגיות כזו, לא פעם כל אחד מבני הזוג מתבצר בתוך עמדותיו וצרכיו שלו, תוך קושי להתגמש, לחהתפשר ולהיות מסוגל לקבל גם את נקודת המבט של האחר. זוגות כאלו זקוקים לטיפול.  

    החיים המודרנים עמוסים ודורשניים מאד (עבודה, קריירה, הורות התמודדות עם משפחות המוצא) וזוגות רבים מוצאים את עצמם מוותרים על רגעי 'הביחד'. מדובר על אותם רגעים  בו מתקיים דיאלוג בוגר דרכו ניתן לצלוח רגעי אכזבה ותסכול. כך, עם הזמן נוצרים סדקים בזוגיות, הנפערים לשברים הולכים וגדלים. חשיפה למשברי חיים כגון: אובדן, מחלה, פיטורין, בגידה וכיוצ"ב, מעצימים את עוצמת השבר ולעיתים יוצרים נתיב חד סטרי אל עבר פרידה.



  • אז מה עושים בטיפול זוגי?

    הטיפול הזוגי מסייע לזוגות לשפר את איכות החיים האישית והזוגית שלהם. בטיפול הזוגי אנו מפנים זמן ומרחב לדיאלוג, להתבוננות על החיים בכלל ועל הזוגיות בפרט מנקודות מבט נוספות וחדשות. אנו מטפחים ומחזקים את השימוש ביכולות החשיבתיות, הרגשיות והרוחניות של כל אחד מבני הזוג בכדי להרחיב את ההבנה, המודעות והכרות עם החיים הזוגיים. הטיפול הזוגי אף מסייע בפיתוח דרכי התמודדות יעילות יותר עם קונפליקטים, קשיים ותפיסות זוגיות שונות. במהותו, הוא אמור לסייע בבניית מרחב זוגי בו יתקיים איזון טוב דיו בין ההוויה הזוגית המשותפת, לבין מרחב של כל אחד מבני הזוג לביטוי עצמי. 

  • מהי זוגיות טובה?

    היכולת להיות "גם ביחד וגם לחוד" .לדעת איך להתקרב ואיך לאפשר מרחב.

    יכולת לתת ולהתמסר מבלי לבטל את עצמי . 

    יכולת לווסת מתחים אישים וזוגיים. 

    הכרה בעובדה שאנו מהווים מקור להשלכות של בן הזוג שלנו -  עד גבול מסויים. 

    יכולת לשמור על עצמי ועל בן הזוג תוך ויסות ואיזון משאבים רגשיים, חשיבתיים וכלכליים.

    זוגיות טובה היא זוגיות ששני בני הזוג עסוקים לא רק בקריירה, בגידול הילדים ובהגשמה אישית עצמית אלא גם בזוגיות שלהם, באינטימיות המשותפת, בחברות ובהגשמה משותפת.


  • הקושי לעשות את הצעד הראשון

    לעיתים בני זוג ירגישו צורך לפנות לטיפול זוגי אבל יתקשו לעשות את הצעד הראשון: לטלפן ולתאם פגישה. ישנן לכך סיבות רבות: חשש מחשיפה של היחסים בנוכחות אדם אחר – המטפל, רתיעה להיחשף באופן אינטימי רגשית בפני בן הזוג, חשש מביקורת או ממצב בו המטפל 'יבחר צד', ספקנות ביחס ליכולת של טיפול לסייע, ועוד...

    סיטואציה שכיחה אחרת היא כזו בה רק אחד מבני הזוג מאמין שטיפול זוגי יכול לעזור ואילו בן הזוג האחר נרתע מטיפול.

    במצבים אלו אני מציע לעשות שיחת טלפון מקדימה בה אוכל לעזור ולחשוב ביחד איך להתחיל בתהליך .

     במקרים מסוימים, כשאחד מבני הזוג מסרב להגיע לטיפול, עשוי להתקיים טיפול זוגי בנוכחות רק אחד מבני הזוג. מצבים יחודיים אלו עשוים לעזור מאד כאשר המפגשים ממוקדים בזוגיות ובקשיים הכרוכים בה. 


  • מצבי פרידה וגירושים

    לעיתים, בני זוג מגיעים לטיפול במטרה לחזק את הזוגיות שלהם ו/או להתגבר על פערים, קשיים וקונפליקטים הפוגמים באיכות חייהם. בפעמים אחרות, זוגות פונים לטיפול כשאחד מבני הזוג או שניהם חש  חוסר יכולת ו/או רצון להמשיך בקשר הזוגי. במקרים אלה, אני מלווה את הזוג בתהליכי סיום הקשר, ומסייע בהיבטים רגשיים ופרקטיים של הפרידה. המטרה היא לאפשר להם לבנות יסודות תקינים ליחסיהם העתידיים כהורים גרושים ובמקביל, לאפשר להם לעבד את הפרידה באופן שישמש מצע טוב לחיים ש'אחרי הגירושין'.



  • איך להסתכל אחרת על זוגיות פרק ב?

    כתוצאה משיעור הגירושין הגבוה בחברה שלנו, עולה גם שיעורם של אלה הנישאים בשנית. הציפיות מנישואין אלו, הן לא פעם גבוהות מאד. לעיתים נוצרת אשליה ש"אם עברתי פרק  א'  אני בטח יודע/ת כיצד להתנהל בפרק ב'". כל זה, לעיתים מתנגש עם מציאות מורכבת: עם חוויות עבר מפרק א' שלא עובדו כראוי, עם "הילדים שלו" ו"הילדים שלה". עם "הילדים החדשים שלנו". עם נושאים כספיים, אירועים משפחתיים רבי רגישויות ואין ספור מורכבויות. בטיפול בזוגות המצויים בפרק ב' נרחיב את ההבנה שלנו ביחס לעבר ונלמד לחיות טוב יותר עם המציאות העכשווית, שלמרות מורכבותה היא מקור בעל ערך רב להתפתחות יצירתיות והתקדמות בהיבטים זוגיים ואישיים. 

Share by: